Sličnosti i razlike koje imaju burme belo zlato i tradicionalna žuta boja

Kada se bira prstenje za venčanje, najčešće postoji dilema da li izabrati žuto ili burme belo zlato. U pitanju su, slobodno se može reći, dve krajnosti, kako u pogledu boje zlata, tako često i stilova i estetike. Žuta je tradicionalno boja po kojoj se jasno vidi da je nešto zlatno, dok su burme belo zlato univerzalniji komadi koji se nekada mešaju i sa srebrom. 

Ipak, upravo su bez obzira što deluje da imaju sličnost sa srebrnim nakitom, burme belo zlato čest izbor savremenih mladenaca. Kako bi izbor bio napravljen u skladu sa ličnim željama, potrebama i ciljevima, uvek je poželjno upoznati se sa sličnostima i razlikama koje imaju žuto i burme belo zlato. 

Sličnosti koje imaju žuto i burme belo zlato

Često deluje da su burme belo zlato u poređenju sa žutim potpuno različite, kako u pogledu kvaliteta, tako i drugih karakteristika i estetike. Ipak, možda će začuditi činjenica da se oni označavaju identičnim žigovima, imaju iste stepene finoće i jednostavno kvalitet. Oznaka direktno pokazuje udeo zlata u ukupno kreiranom komadu nakita, koja se definiše kao procenat. Najčešće se od 14 karata pravi nakit, što je finoća za zlato od 58,5% i istom, samo trocifrenom oznakom 585. 

Kada su u pitanju burme belo zlato, ali i žuta varijanta, najveću izdržljivost ima finoća od 18 karata, oznaka 750, odnosno udeo zlata od 75%. Uz to, i žuto i belo zlato mogu imati matiranu, sjaju ili polujajnu završnu obradu, kao i dodatke poput dragog kamenja, cirkona, linija i šara, kao i specijalno dizajniranih detalja. I jedna i druga varijanta pogodna je za graviranje, pa se obično u unutrašnjost burme belo zlato ispisuju datumi venčanja i inicijali mladenaca. 

Razlike koje imaju žuto i burme belo zlato

Naveden je čitav niz sličnosti između žutog i belog zlata, koje se pre svega odnose na kvalitet, teksturu i strukturu, odnosno stepen finoće. To je i najvažnije svojstvo, da burme belo zlato imaju istu izdržljivost i trajnost kao što daje i žuta boja. Razlike se ogledaju u kombinaciji sa drugim metalima, koji učestvuju u kreiranju prstenja sa obično nekih 25%. Uz belo zlato se uvek kombinuju platina, paladijum, rodijum i nikl. Platina zbog sličnosti beline boje, a ostali radi povećanja stepena kvaliteta, izdržljivosti i čvrstoće. Žuto zlato se može kombinovati sa drugim metalima, kao što je cink, bakar i nikl, ali isto to važi i za belu boju. Danas je popularno povezivanje bele, žute i roze boje zlata, za sve vrste nakita. Burme belo zlato su u pogledu dizajna nekada drugačije u odnosu na žutu. Ona važi za tradicionalnu boju i prvu asocijaciju na zlato, kvalitet i veliku vrednost. Burme od žutog zlata su često vrlo primetne, efektne i sa upečatljivim detaljima, ali zbog toga se teže kombinuju sa drugim komadima nakita. Sa druge strane, burme belo zlato imaju umerenije tonove, čak i sa detaljima manje primetne u odnosu na žutu boju. Zbog toga su razlike u estetici i stilovima najizraženije kada je u pitanju belo i žuto zlato.

Veliki je broj sličnosti između burme belo zlato i vekovima poznate zlatne varijante. Pored toga, imaju i niz razlika, ali je najvažnije da ih odlikuje identičan stepen kvaliteta za istu oznaku i finoću. Sam izbor rezultat je toga šta parovi konkretno žele, kao i kakav je nivo budžeta za kupovinu burmi.