Čišćenje dpf filtera – ključne činjenice i značaj

Upravljanje automobilom vrši se gotovo svakodnevno, od strane ogromnog broja ljudi. To je način da se brže i lakše kreće, putuje, kao i obavlja veliki broj aktivnosti koje nisu na jednoj lokaciji. Zbog svega toga, važno je da automobil, kao i svako drugo prevozno sredstvo, bude u potpuno ispravnom stanju. 

Redovna poseta servisu način je da automobil uvek bude spreman za upravljanje, bez obzira na destinaciju i kilometražu. Čišćenje dpf filtera jedna je od usluga koje pruža profesionalni dpf servis i neophodno je upoznati se sa važnošću ovog postupka i svim činjenicama koje potvrđuju izrazit značaj blagovremenog sprovođenja.

Šta predstavlja dpf filter

Deo koji je namenjen sprečavanju obimnih izduvnih gasova, jeste dpf filter. Radi se o delu koji je nezaobilazan element proveravanja na redovnom tehničkom pregledu. Ne samo da se ispituje ispravnost i stanje, kao i da li je sprovedeno čišćenje dpf filtera, već se i mere nivoi izduvnih gasova. Upravo ovaj deo ima ulogu da spreči velika zagađenja okruženja, što je značajno za ceo svet. Ekološki aspekti za upravljanje svakim vozilom danas su pored bezbednosti, imperativ odgovornog ponašanja vozača. 

Dpf filter može da se razlikuje od jednog do drugog automobila i proizvođača, ali najčešće ima određene senzore čija je uloga da prate izduvne gasove koji se kreću od motora ka spoljašnjosti vozila. Obično se radi o 6 senzora, koji su povezani sa glavnim računarom vozila, što je način da se meri i prati nivo pepela, čađi i njihovog pritiska u okviru samog filtera i njegovog okruženja. Na svakom automobilu nalazi se posebna lampica, koja se uključuje kao znak da je čišćenje dpf filtera neophodno, odnosno da je zapušen.

Zašto je bitno čišćenje dpf filtera

U prethodnom delu teksta već je istaknuto da je čišćenje dpf filtera neophodno vršiti periodično. Ipak, savetuje se što češće i redovnije proveravanje stanja i nivoa izduvnih gasova. Pored toga, samo zapušenje i preopterećenje može se javiti i iznenada, kada će lampica signilazirati vreme za čišćenje dpf filtera. Jedan od načina da se ekološki svet i celokupan eko sistem zaštiti, jeste putem smanjenja izduvnih gasova automobila. Koliko je to značajno potvrđuju i primeri svetske prakse, kada se organizuju dani u kojima nijedan automobil neće biti na ulicama, već će se svi kretati peške, biciklima i drugim sredstvima bez motora i izduvnih gasova. 

Značajno je sprovesti čišćenje dpf filtera i pre nego što dođe do prekomernog opterećenja i visokog pritiska. To je efikasan način da se produži njegov životni vek, ali i samog motora i automobila. Naime, svako zapušenje filtera može prouzrokovati gomilanje čestica, prašine i pepela koji će se vraćati ka motoru i oslabiti njegov rad. U slučaju nepažljivog postupanja i neproveravanja ispravnosti, motor može u potpunosti izgubiti mogućnost svog rada. Kako je to glavni deo automobila i istovremeno vrlo skup, jednostavnije je periodično sprovesti čišćenje dpf filtera. 

Da bi automobil imao funkcije, sjaj i besprekornost kao iz salona, obavezno je čišćenje dpf filtera. Uz odgovorno postupanje prema okruženju, dobija se uvek provereno i ispitano vozilo, koje će bez problema i sankcija proći tehnički pregled, i imati stanje motora kao da je novo. Sve to, značajno je za bezbedno, pouzdano, ekološki zasnovano i provereno upravljanje vozilima.