Na kojem nivou je cena čišćenja dpf filtera danas i zašto je važno posetiti servis?

Inovativan i ekološki zasnovan sistem dpf filtera predstavlja bitan deo svakog modernijeg automobila, na osnovu kojeg se vrši odgovarajuće prečišćavanje izduvnih gasova. Ispuštanje zaprljanih, često otrovnih i svakako neželjenih materija u prirodu vrši se svakodnevno putem motornih prevoznih sredstava, zbog čega je veoma važno voditi računa o posledicama koje izaziva svaki automobil.

Cena čišćenja dpf filtera predstavlja novčani izdatak koji definišu ovlašćeni, profesionalni i iskusni serviseri za obavljanje kompletnog postupka detaljnog održavanja svakog elementa, u cilju ispravnosti vozila i ekološkoj opravdanosti kretanju na ulicama. U pogledu novčanog iznosa koji se izdvaja za ovu brzu, kratkotrajnu i efikasnu uslugu, potrebno je svega oko 40 evra, što je višestruko niže u odnosu na kupovinu novog sistema dpf filtera.

Zašto je cena čišćenja dpf filtera povoljnija u odnosu na zamenu sistema?

Kada se uporedi cena čišćenja dpf filtera sa troškovima koje nameće kupovina novog sistema, uštede su neverovatne i zaista se javljaju potpuno različiti troškovni rangovi. U tom smislu, veoma je više preporučljivo redovno čišćenje dpf filtera u odnosu na zamenu dotrajalog sistema, pre svega zato što neredovno održavanje znači i veći obim izduvnih gasova u okruženje. Takođe, može doći do otežanog pokretanja i upravljanja vozilom sa čestim gubljenjem snage gasa, nepravilnim radom motora, nepravilnim zvukom, uz ogromne neprijatne izduvne gasove iz auspuha.

Za samo 40 evra koje podrazumeva cena čišćenja dpf filtera vrši se detaljna procedura skidanja delova, zatim pročišćavanja, sušenja, proveravanja novih funkcija i povratak u prvobitni položaj. Na taj način, za neznatan izdatak ponovne radne performanse filtera su čak i do 100% funkcija. Sa druge strane, zamena kompletnog sistema filtera za nove izazvala bi ogromne troškove od više od stotinu hiljada dinara, čak i mnogo skuplje ukoliko dođe do gubljenja nekih drugih funkcija i delova.

 

 

Prednosti koje daje redovno čišćenje dpf filtera za sve tipove motornih vozila

Kako je već prethodno istaknuto, cena čišćenja filtera od svega nekoliko desetina evra potpuno je zanemarljiva kada se uporedi sa drugim potencijalnim troškovima koje može stvoriti neredovno održavanje ovog sistema. Takođe, ukoliko se uporedi cena čišćenja dpf filtera sa prednostima koje pruža performansama automobila, dobija se apsolutna dominacija dobrih strana i korisnosti u svakom trenutku upoređivanja. Konkretno, redovno održavanje sistema filtera produžava njihovu dugovečnost, koja može da traje i čitavu deceniju, odnosno mnogostruko više u odnosu na neredovno čišćenje.

Ispravniji rad motora, bezbednije kretanje na ulicama i sigurnost da neće doći do obimnih izduvnih gasova, učiniće da kompletna vožnja bude relaksirana, bez stresa i negativnih posledica po okruženje. Procedura čišćenja filtera zahteva zadržavanje vozila u servisu od nekoliko časova do dan ili dva, što zavisi od stepena njihove zaprljanosti, ali svakako znatno kraće nego u slučaju gubljenja funkcija i oštećenja drugih delova.

Nivo na kojem je cena čišćenja dpf filtera veoma je nizak u poređenju sa prednostima koje pruža blagovremeno proveravanje, održavanje i servisiranje. U odnosu na verovatnoću pojave drugih kvarova, redovno pročišćavanje delova dpf sistema stvara značajne uštede, kako finansijske prirode, tako i u pogledu zaštite vozila i dugoročno sigurne, održive i ekološki zasnovane vožnje.