Keramičarski radovi koji su uvek u trendu

Zanati i majstorski radovi su danas vrlo cenjeni i vrednovani. S obzirom da nisu dominanti sa aspekta ponude na tržištu, nekada je vrlo teško uspeti da najbolji keramičari budu pronađeni u kratkom vremenskom roku. Razlog je što su često previše zauzeti i rezervisani sa poslovima i više meseci unapred. 

Keramičarski radovi su jednostavno neraskidivi deo renoviranja životnog prostora ili poslovnih objekata. Kako keramičari svoje vešte ruke i opremu koriste za osvežavanje kuhinje, hodnika, kupatila, balkona i prema potrebama drugih prostorija, njihova uloga u celokupnom dizajniranju unutrašnjosti i spoljašnjosti veoma je značajna. 

Keramičarski radovi lepljenja pločica na zidove i podove

Jedan od glavnih zadataka za koje se angažuju jedino keramičari, jeste lepljenje pločica. Ova aktivnosti datira od ranih vremena, jer je keramika, ali i mermer i granti, od davnina korišćena kao vrhunski materijal za oblaganje različitih površina. Keramičarski radovi lepljenja pločica obuhvataju postavljanje direktno na zidove ili podove sa prethodnim skidanjem postojećeg sloja najčešće keramike, ili lepljenje novih slojeva preko starih. Dok je prvi način detaljniji, obimniji i teži posao, keramičari danas često ove aktivnosti realizuju bez skidanja starih pločica. Naravno, to u skladu sa stanjem površine, pojavom vlage, buđi ili pukotina. 

Pločice se lepe uz profesionalni lepak i postavljaju sa razmakom koji se odvaja plastičnim delovima, a kasnije popunjavaju fug masom. Tako nastaju čuvene „fugne“. Danas su moderne pločice velikih dimenzija, ali i sitni kvadratići. Uz to, sam izbor dizajna vrši vlasnik, dok materijal mogu nabavljati oni ili keramičari. Ovo su osnovni keramičarski radovi, koji se rade maksimalno pedantno i uredno, pa zahtevaju iskustvo i stručnost. 

Drugi poslovi koje efikasno realizuju keramičari

Pored toga što je lepljenje zidnih i podnih pločica nezaobilazan deo kategorije keramičarski radovi, postoji još niz zadataka koji se ispunjavaju kvalitetno. Jedan od njih su oblaganje drugih površina keramikom, granitom ili mermerom. To mogu biti ravne ili kružne stepenice, zatim terase i balkoni, hodnici, ali i šankovi i sanitarije. Tradicionalno su keramičari oblagali sve sanitarije u kupatilu pločicama gotovo identičnim kao što se nalaze na podovima ili zidovima. Kako je danas moderan dizajn nešto drugačiji, veliki broj ljudi se ne odlučuje za kompletno lepljenje kupatila pločicama. Sa druge strane, prethodno skidanje pločica sa sanitarija, kao i samo njihovo rasklapanje i iznošenje, mogu biti poslovi koji će obavljati keramičari. Uz to, obično se dodatnim angažovanjem smatra i iznošenje ostataka sanitarija, šuta, starih pločica i drugih stvari, što se plaća fiksno ili prema utrošenom vremenu rada. 

Nekada, keramičarski radovi obuhvataju i bavljenje instalacijama, posebno odvodima vode, što zavisi od njihovog iskustva. Ipak, kako oni postavljaju sanitarije, često imaju sposobnost i instaliranja slavina, tuš baterije, vodokotlića i mnogo toga drugog. Zbog svega što je prethodno navedeno, keramičari zaista mogu biti angažovani za veliki broj poslova i zadataka. I ono što je najvažnije, svi njihovi poslovi su uvek traženi, aktuelni i u trendu. Razlikuju se samo željeni stilovi, proizvođači elemenata uređenja i boje, koje mogu odabrati i sami vlasnici koji ih angažuju.

Keramičari su majstori koji imaju širok asortiman usluga, ali je glavni fokus na bavljenju lepljenjem pločica na raznovrsnim površinama, kao i prethodnoj pripremi podloga i prostorija za njihovo besprekorno postavljanje. Uz to, sve druge usluge realizuju se prema potrebama vlasnika i iskustvu majstora, što znači da keramičarski radovi mogu biti i znatno složeniji i udaljeniji od same keramike.

Ukoliko ste u potrazi za majstorom bilo da renovirate kupatili ili radite adaptaciju celog doma, možete ih pronaći na svimajstori.com.