Evo zbog čega bi trebalo da makar jednom mesečno sebi priuštite terapeutsku masažu

Savremen način života, hroničan stres i nova zanimanja koja iziskuju osmočasovno sedenje ispred kompjutera utiču na zdravlje pojedinca i ostavljaju dugoročne posledice. Sve više ljudi se žali na ukočenost vrata, glavobolje, probleme sa nogama i kukovima.

Preventiva za ove probleme, ali i jedno od rešenje je svakako bavljenje fizičkom aktivnošću, međutim, čak ni to ne može da popravi već nastale nedostatke. Jedino pravo rešenje za ovakvu vrstu problema je terapeutska masaža.

Šta je terapeutska masaža?

Terapeutska masaža je poseban skup pokreta i različitih načina pritisaka na mišiće koji su pod upalnim procesom. Ona se razlikuje od obične relaks masaže po tome što je mnogo komplikovanija za izvođenje i prilikom masiranja se primenjuje jači pritisak jer cilja unutrašnje slojeve mišića, kako to fizioterapeuti objašnjavaju. Moglo bi se reći da je terapeutska masaža po jačini između relaks i sportske masaže. To ne znači da ćete trpeti bolove prilikom njenog izvođenja, već da ćete osetiti malo jači pritisak.

Ko može da izvodi terapeutsku masažu?

Za razliku od relaks masaže, ovu vrstu masaže mogu da izvode isključivo diplomirani fizioterapeuti. Ovo je posebno važno jer se masiranjem bave i osobe koje su završile kurseve za to i, uprkos tome što izuzetno dobro obavljaju relaks i druge vrste masaža, za ovu vrstu nemaju neophodno znanje anatomije. Preporučuje se da, ukoliko Vam je potrebna terapeutska masaža tretman zakažete u proverenom salonu.

Kada se primenjuje ova vrsta masaže?

Terapeutska masaža se preporučuje za rešavanje problema hroničnih bolova, najčešće u vratu, ramenima, leđima, kukovima i rukama. Može se desiti da kada odete na ovu masažu kako biste rešili problem sa nogama ili rukama, fizioterapeut više masira kičmeni deo, nego bolnu tačku. Ovo se radi u slučaju uklještenja nekog živca, kako bi se laganim pokretima „vratio“ na svoje mesto. Dakle, na ovaj način se reči uzrok, a ne posledica.

Najčešće se primenjuje za sportske povrede, hronične bolove u mišićima, kod išijasa, nakon sportskih povreda, u procesu izlečenja nakon lomova kostiju kada je mišić nedeljama bio fiksiran. Ona može olakšati i hronične bolove koji se javljaju kod obolelih od osteoporoze.

Terapeutska masaža se primenjuje i za neka zdravstvena stanja za koje nikada ne biste pomislili da mogu na taj način da se reše. Ona se primenjuje kod nesanice, reumatoznih oboljenja, astme, kardiovaskularnih oboljenja, gastritisa i sindroma „nervoznih creva“. Možda je najveće iznenađenje lečenje gastritisa ovom metodom. Treba napomenuti da masiranje stomaka preporučuju i gastroenterolozi, kao deo procesa izlečenja. Razlog za ovo je što se kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu, određene jačine oslobađa pritisak u stomaku koji nastaje kod „napada“ gastritisa. Na taj način se smanjuju bolovi i nadutost stomaka.

Terapeutsku masažu obično preporučuje lekar – fizijatar, a možete i „na svoju ruku“ otići do fizioterapeuta. Tada će on izvršiti konsultacije sa Vama kako bi utvrdio u čemu je problem i odredio koliko će tretmana biti potrebno da bi se problem rešio. Nemojte se iznenaditi da, ukoliko imate neki hroničan bol koji traje jako dugo, fizioterapeut preporuči desetak tretmana, jer što više trpite bol i određeno upalno stanje, to će više vremena biti potrebno da se ono umiri.