Bioklimatska pergola – cena za inovativan dizajn koji zrači unikatnošću

Ograđivanje prostora u bašti ugostiteljskih objekata, dvorišta i balkona, predstavlja moderan način stvaranja oaze mira, komfora i relaksacije. Kako udisanje svežeg vazduha bitno je za opuštanje i odmor, otvoreni prostor je idealan za popodnevno druženje, čak i brojne radne aktivnosti. Pergole su kombinacija snažnih stubova, fleksibilne ili fiksirane krovne konstrukcije, koje na moderan način opremaju eksterijer za odmor.

Pergole su dostupne u velikom broju konstrukcionih delova, a montiraju se prema potrebnoj kvadraturi i raspoloživom prostoru. U modernom vremenu, vrlo su popularne drvene i inovativne bioklimatske pergole za svaki tip dvorišta i bašte, koje se postavljanjem opremaju baštenskim nameštajem, rasvetom i brojnim dekorativnim detaljima. Da bi se postavila bioklimatska pergola cena se definiše na nivou od nekoliko hiljada evra u proseku, uz određeni cenovnik dodatnih usluga.

Razlozi zašto su bioklimatske pergole pun pogodak za baštu i dvorište

Dok su drvene varijante stubova i krovne pokrivke za postavljanje na otvoreni prostor savršen izbor za isticanje rustičnog stila, tradicionalnih elemenata i prirodnih materijala, bioklimatske pergole su izbor koji je atraktivan i u trendu. Postavljaju se uz stubove izrađene od aluminijuma, pvc-a i drugih materijala, sa krovnom konstrukcijom koja se podešava u skladu sa potrebama korisnika. Bioklimatske pergole karakteriše izuzetan stapen prilagodljivosti, tako što se letvice na krovnoj pokrivci mogu automatski postaviti u željeni položaj, od potpuno, preko delimično zatvorenog i otvorenog prostora.

U zavisnosti od vremenskih prilika, bioklimatske pergole automatskim podešavanjem mogu imati zatvoren krov, ili otvoren kada je potrebno prodiranje vazduha, vetra i sunca. Najčešće, podešavanje položaja letvica vrši se putem daljinskog upravljača, ili pritiskom na taster prekidača. Uz to, bioklimatske pergole imaju obično i opciju zagrevanja letvica, za efikasno otklanjanje vlage i slojeva snega, kao i ventilaciju, prilagodljivi intenzitet temperature, rasvete i slično.

Bioklimatska pergola – cena za vrhunski dizajn, funkcionalnost i korisnost

Kada se kupuje bioklimatska pergola cena može da obuhvati samu konstrukciju, i to odvojeno stubove i krovnu pokrivku, ili da bude uključena i montaža u finalni trošak. Najčešće se izražava u vrednosti po jednom kvadratnom metru i za drvene pergole cena je na nešto nižem nivou u odnosu na bioklimatsku varijantu.

Naime, za bioklimatske pergole dodatno se plaća pokrivka sklopljene krovne konstrukcije, zatim elektronike, montaže, transporta, kao i postavljanja spratova, podkonstrukcija i realizacije drugih idejnih rešenja. Bioklimatske pergole montiraju se brzo i lako, uz angažovanje profesionalaca. Ono što naravno nije deo redovnih cena, jeste dodatak rasvete, baldahina, klasičnih zavesa i roletni, kao i staklenih površina za zatvaranje bašta radi korišćenja i tokom zimskog perioda godine. Bioklimatske pergole izgledaju savršeno, zbog čega se sve češće mogu videti kao atraktivno i popularno rešenje za bašte kafića, restorana, čak i prodajnih objekata, i nezaobilaznog mesta za uživanje – dvorišta.

Raznovrsne pergole biraju se za kvalitetno opremanje otvorenog prostora, kako bi se stvorio komforni prostor za odmor, uživanje tokom čitave godine, a posebno toplih dana. Bioklimatske pergole se mogu postaviti kao samostojeće ili nastavak postojećih građevinskih objekata, u kombinaciji različitih materijala i mogućnošću automatskog podešavanja položaja letvica, grejanja, ventilacije, rasvete i brojnih drugih elemenata besprekornog uređenja