Ako nekome planirate da poklonite zlatnik cena je sa razlogom nešto viša nego za običan komad nakita

U našim krajevima se vekovima održala tradicija poklanjanja zlatnika za najvažnije prilike u životu. Taj običaj se praktikovao od prvih dana nečijeg života. Naime, još na rođenju su bebi ostavljani zlatnici na jastuku i to se smatralo ličnom imovinom novorođenčeta, o kojoj su roditelji vodili računa sve dok beba ne bi porasla. Zlatnik su na jastuku ostavljale tetke i babe koje su donosile povojnicu, ali su taj običaj, ukoliko je porodica novorođenčeta imućna, praktikovali i muški članovi familije, dakle, dede, stričevi i ujaci.

Na krštenju je zlatnik darovao kum. Običaj darovanja zlatnika se kasnije praktikovao prilikom venčanja, kada su nevestu darovali članovi porodice. Od svoje familije devojka bi pre braka dobijala niske zlatnika koje je nosila kao ukras oko vrata ili na glavi i koji su bili njen miraz. Prilikom prosidbe bio je običaj da mladoženjina porodica daruje nevestu nakitom koji bi ona kasnije nosila na svadbi. Ovaj običaj se praktikovao i na samom venčanju i tada su nevesti zlatnike poklanjali svekar i svekrva, dok je dever darovao prsten. Svi ovi zlatnici koji su nakupljeni tokom života su pažljivo čuvani, oni su bili investicija za budućnost, u slučaju da dođe do neke velike nevolje, kada bi se oni unovčili i iskoristili da porodica pregrmi nedaća.

Koje vrste zlatnika postoje danas i kako se određuje njihova cena

Tradicija poklanjanja zlatnika se zadržala i danas, a ako želite da nekoj drago osobi poklonite zlatnik cena je nešto viša u odnosu na cenu nakita i za to postoji dobar razlog. Zlatnici se izrađuju od najkvalitetnijeg zlata, najveće finoće i to znatno utiče na njihovu cenu. Drugo, zlatnici se izrađuju u različitim veličinama i pa je logično da se cena razlikuje za onaj od dva i četrnaest grama. Treće, cena zlatnika se određuje i prema vrsti izrade i graviranja. Prema vrsti izrade zlatnici se dele na gravirane, kovane i foto zlatnike.

Kovani zlatnici

Kovani zlatnici su najtradicionalnija vrsta zlatnika koja se danas poklanja. Oni se uglavnom izrađuju sa religijskim motivima, pa su prikladan poklon za članove porodice. Ovako ukrašen zlatnik sa motivom sveca zaštitnika porodice možete pokloniti za rođenje deteta ili za krštenje. Kovani zlatnik sa motivom Bogorodice ili Svete Petke je prikladan poklon za snaju koji joj se daruje na venčanju ili nakon porođaja, jer se smatra da su ove svetiteljke zaštitnice žena. Za kovani zlatnik cena je, zbog samog načina izrade, nešto niža u odnosu na druge zlatnike.

Gravirani zlatnici

Mašinski gravirani zlatnici su idealan poklon ukoliko želite da nekome darujete poklon sa posvetom. U zlatarama se mogu naći unapred gravirani zlatnici sa porukama „Srećno krštenje“ ili „Srećno venčanje“, a Vi možete zamoliti da Vam dodatno izgraviraju datum ili inicijale. Gravirani zlatnici su odličan poklon za poslovne saradnike. U dogovoru sa zlatarima možete izgravirati logo firme na zlatniku i to u specijalnim prilikama kao što su godišnjice ili odlazak u penziju pokloniti kolegama ili poslovnim saradnicima. Za gravirani zlatnik cena se obračunava tako što se na originalnu cenu zlatnika, koja zavisi od težine i finoće zlata, dodaje cena graviranja.

Foto zlatnici

Najstuplji, ali i najlepši zlatnici su oni sa likom osobe kojoj ih poklanjate. Ovakvi foto zlatnici su se skoro pojavili na našem tržištu i izrađuju se prema fotografiji koju odnesete u zlataru. Za foto zlatnik cena je sa razlogom veća nego za ostale zlatnike, zbog toga što je za njihovo graviranje potrebno mnogo više vremena i preciznosti. Međutim, ako za poklon odaberete foto zlatnik, sigurno je da se nećete pokajati.